יותר מבעבר, מאיתנו הצרכנים וגם בעלי העסקים מצופה לחשוב הרבה יותר לפני כל קנייה. למעשה לפני כל צריכה של דבר מה. הרי ידוע היום עד כמה יש לפעולות שלנו כיחידים וכקולקטיב השפעה על הסביבה.
זוכרים שלפני כמה שנים לא כל כך השתמשנו בשקיות בד אקולוגיות? גם לחשיבה לפני הקנייה אנחנו חייבים להתרגל.
זמינות המידע שיש כיום יכולה להקל על תהליך החשיבה הירוקה וקבלת ההחלטות שלנו.
נבחן על מה צריך ומומלץ לחשוב בשתי סוגיות חשובות.
מזון
אם בעבר היינו קונים מזון בעיקר על פי הטעם או המחיר, הרי שהיום המצב שונה. כמובן שלטעם ולמחיר חשיבות גדולה אך יש עוד המון משתנים שמתווספים. רבים מאיתנו מסתכלים מהיכן מגיע המוצר. כלומר האם בייצור מקומי או שהאם המוצר מיובא. בהמשך רבים מאיתנו מסתכלים על מרכיבי המוצר. האם כולל חומרים משמרים, צבעי מאכל, סוכרים, מלחים וכד'. לאחר מכן רבים מאיתנו בודקים עד כמה מעובד המוצר. כמובן שרבים ואחרים מאיתנו מסתכלים על הערך הקלורי של המוצר וערכים בריאותיים.
חלקנו (בתקווה שהחלק הזה ילך ויגדל), מסתכלים על האריזה וממה היא עשויה. או ממה היא לא עשויה. האם ניתן לקמפסט אותה (כלומר עשוייה מחומרים מתכלים ואפשר לזרוק בפח החום)? האם ניתן לעשות בה שימוש חוזר? האם, בלית ברירה, ניתן למחזר את האריזה?
צרכנים רבים יחפשו מוצרים עונתיים ומקומיים בלבד וחלקנו מוצרים אורגניים בלבד.
כלומר המון משתנים בבחירת המזון שלנו וכל זה כמובן בלי שהוזכר המחיר של המוצר.
לא לכל המשתנים יש השפעה על הסביבה כמובן. לערך הקלורי של המוצר בוודאי שאין. אבל כמובן שלהרבה מאוד משתנים אחרים בהחלט יש השפעה על הסביבה ואף מעבר.
למשל, כשאתם קונים עונתי ומקומי, אתם לא רק שומרים על הסביבה בזה שאתם חוסכים הובלה מקצה אחר של העולם, פעמים רבות ארוז בהמון פלסטיק, אתם גם מחזקים את הכלכלה המקומית ואת החקלאים המקומיים. כשרבים יצטרפו אליכם בפעולה זו וכשתרד הדרישה למזון לא עונתי מיובא, באופן טבעי לא יתבצע יבוא לארץ של מוצרים שאין להם דרישה.
לבוש והנעלה - חשיבה ירוקה ואקולוגית
כמובן שחלק מהעקרונות שרלוונטיים לצריכת מזון רלוונטיים גם כאן. למשל אם אפשר מקומי אז זה כנראה עדיף. אבל יש בתחום זה משתנים חשובים נוספים. הרבה פעמים הביגוד שלנו מגיע ממפעלים שמעסיקים ילדים ובנוסף אינם מקפידים על תנאיי עבודה נאותים, בעיקר במזרח אסיה ובסין. רובנו לא היו רוצים לקנות בגדים ממפעלים כאלו, מה גם שבדרך כלל מפעל שאינו הוגן לעובדיו, גם לא ישמור על הסביבה בזמן הייצור, כלומר גם אינו הוגן לסביבתנו.
דבר נוסף שחשוב לבדוק בקניית בגדים ונעליים זה כמובן החומרים מהם הם עשויים. ישנם בדים סינטטים שבמהלך הכביסה מורידים המון סיבים המגיעים בסוף לים ומסכנים את בעלי החיים הימיים. מצד שני יש גם מוצרים שעשויים מחומרים ממוחזרים או כאלה שניתן למחזר.
נקודה נוספת היא, שקניה של בגד איכותי, אולי יקרה יותר, אבל הרבה פעמים ידידותית הרבה יותר לסבבה, או פוגעת בה פחות. אם הבגד או הנעל יחזיקו מעמד יותר זמן, כך נמנע מקניה נוספת ומיותרת.
לא רק אנחנו הצרכנים צריכים חשיבה ירוקה ואקולוגית. כמובן שגם היצרנים והעסקים והממשלה שאחראית על התקינה. אבל לצערנו זה יכול לקחת זמן.
עד שהחוקים יתקדמו, חשוב שכל אחד ואחת מאיתנו יעשו את המקסימום שלו. כמו שהתרגלנו ששקיות מבד מכותנה ויוטה הן איתנו בכל קנייה שאנו מבצעים, כעת צריך להתרגל לחשוב מה אנו מכניסים לשקיות הבד שלנו ומה לא מכניסים אליהן. הרי לפני כמה שנים כמעט אף אחד מאיתנו לא הסתובב עם שקיות בד מכל סוג שהוא, אז גם לחשוב על מה לא קונים, נתרגל.
לחשוב איך עושים קצת יותר טוב, זה לא כזה מסובך. לחשוב ירוק זה חשוב ואפילו חובה. שקיות מבד הן רק ה"עטיפה", בתוכן תהיה התוצאה למחשבה.
Comments