רובנו כבר יודעים והבינו את הנזק העצום של שקיות פלסטיק חד פעמיות לא מתכלות וכן של שקיות נייר חד פעמיות. רבים מאיתנו כבר עושים קניות עם שקיות בד כותנה ויוטה איכותיות.
אבל אם אתם כבר משתמשים בשקיות רב פעמיות מבדי כותנה ויוטה, בואו נחשבו עוד צעד קדימה וננסה גם לראות איך אפשר שגם הקניות שאנו עושים יהיו קצת יותר ידידותיות לסביבה, או לפחות קצת פחות מזיקות.
כמו שכבר דיברנו וקראתם בבלוגים הקודמים על חמשת כללי היסוד הבסיסיים ביותר שכל אחד מאיתנו חייב להכיר וליישם, חמשת ה R's שלנו ( Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle ), הרי ש Reduce, כלומר לצמצם צריכה ולקנות רק מה שצריך באמת, זה הבסיס שיקבע מה ייכנס לשקיות הבד הרב פעמיות שלכם מכותנה, מיוטה או מכל חומר טבעי אחר.
אז אחרי שהחלטתם שאתם באמת צריכים לקנות משהו, בואו ננסה לראות איך קונים את הטוב ביותר האפשרי.
קודם כל חשוב להסתכל על החומרים מהם עשוי המוצר שאנו קונים. האם הם מתכלים ומתאימים לקומפוסט?
ואם לא ניתן לקמפסט את המוצר לאחר השימוש, או לפחות את האריזה שלו, האם אפשרי למחזר את המוצר בגמר השימוש או לפחות את האריזה שלו? מאיפה המוצר מגיע? כלומר האם יכול להיות שישנה חלופה מקומית, ישראלית, במחיר הוגן, למוצר שמגיע, למשל מסין? לא חבל על כל המסע שהמוצר עובר והאנרגיה הדרושה על מנת להביא אותו לכאן אם יש חלופה טובה? ואם אין חלופה מקומית, ואם כבר קונים מוצר מיובא, חפשו מוצר עם אריזה מינימלית או מוצר שעשוי מחומרים ידידותיים יותר לסביבה.
נסו לחשוב האם לא שווה לשלם כמה אחוזים יותר למוצר שמיוצר בישראל? יש לזה משמעויות לא רק אקולוגיות אלא גם חברתיות וכלכליות.
ואם אתם קונים מתנה - האם באמת צריך לארוז אותה בצלופן מזיק ולא מתכלה כמעט לעולם (מאות שנים..). האם לא עדיף לרשום ברכה דיגיטלית צבעונית ומעניינת?
עוד נקודה חשובה היא, במידה ואפשרי לברר, להבין עד כמה המוצר שלנו בר קיימא. בקצרה, מוצר בר קיימא אידיאלי הוא כזה שגם בתהליך הייצור שלו אינו מזהם, גם בשימוש וגם בגמר השימוש. למשל צלחות חד פעמיות אקולוגיות עשויות עלי דקל, הן ברות קיימא לעומת צלחות חד פעמיות אקולוגיות עשויות במבוק. זאת משום שבתהליך הייצור נפגעים עצי במבוק ולוקח להם שלוש עד חמש שנים לצמוח שוב לעומת תהליך הייצור של צלחות מעלי דקל בו אין כריתה של העצים, אלא רק שימוש בעלים שנשרו כבר לקרקע, מעץ שבכלל נועד לגידול אגוזים.
למתקדמים שבינינו, נסו להבין את דריסת הרגל הפחמנית של המוצר שאתם מתכננים להכניס לשקית הבד שברשותכם וכן מהם תנאיי העבודה של הפועלים במפעל.
ומה עם מזון? על קנייה של מזון נדבר בבלוג הבא שלנו
עד אז, קנייה מהנה, נכונה וירוקה עם שקיות בד יוטה וכותנה!
Comments